Djembe-Nytt
Nyhetsbrev för Afrikanska Trummor och Dans i Sverige
Trumkurser   Danskurser   Föreställningar   Trumjam   Trummor   Övrigt
Norra Sverige   Stockholm   Mellansverige   Göteborg   Södra Sverige   Malmö
The Touré - Raichel Collective
 
Gitarrvirtuos och mästerpianist överbygger lands- och kulturgränser


Som en varm omslutande ökennattsdröm kommer The Touré - Raichel Collective få ditt blod att rusa och kroppen att sakta röra sig i dom musikaliska böljorna. Den här kvällen kommer att få dig att somna med ett euforiskt leende på läpparna och en övertygelse om att fred på jorden är möjligt.

Av en slump möttes gitarrvirtuosen Vieux Farka Touré, son till Ali, och israeliska superpopstjärnan Idan Raichel och tillika stor beundrare av Vieuxs far Ali Farka Touré på en flygplats i Tyskland. Två år senare bjöd Idan in musiker från Mali till Tel Aviv där de spelade på Operahuset. Någon dag senare jammade Touré och Raichel tillsammans under flera timmar i en liten studio och tre timmar senare var plattan The Tel Aviv Session ett faktum.

Kollektivet har gjort global succé med sin vackra spontana transcenderande musik. Man växlar mellan ett par ackord och vecklar ut improvisationer; omväxlande intensiva ryck och längre, lugna meditativa partier. Den vackra musiken pulserar lugnt framåt och Vieux Farka Touré vid gitarren får god nytta av sin fingerfärdighet och stora melodikänsla. Idan med sin säregna spelstil lägger vackra strömmande pianoslingor som blixtsnabbt förmår flyga mellan genrer. Tillsammans med Yossi Fines bas och Souleymane Kanes calabash så blir det mästerligt.


Sandra   www.sodrateatern.com
2013-02-05 10:33:30
Tillbaka              Stäng              Skriv ut              Tipsa en VänDjembe-Nytt är en gratistjänst på www.djembe.se. Du kan läsa Webbtidningen,
Prenumerera på Nyhetsbreven och även göra egna Utskick till Prenumeranterna.

Du får gärna göra korta Bildreportage i Djembe-Nytt om Trummor eller Dans på din
egen ort eller från någon resa du gjort. Kontakta Webbredaktören för information.

Om du vill ha Bilder från ett Bildreportage kan du också kontakta Webbredaktören.