Djembe-Nytt
Nyhetsbrev för Afrikanska Trummor och Dans i Sverige
Trumkurser   Danskurser   Föreställningar   Trumjam   Trummor   Övrigt
Norra Sverige   Stockholm   Mellansverige   Göteborg   Södra Sverige   Malmö
MIMI & GRIGRIS, OM VÅLD OCH FRANSKA FÖR NYBÖRJARE - FILMER!
 
Folkets Bio Distribution visar film från hela världen och sommaren och hösten 2014 finns det gott om filmer som kan vara spännande att se om du är intresserad av kultur från den afrikanska kontinenten, av den koloniala historien och av vårt samhälle idag!

MIMI & GRIGRIS (Tchad) premiär 8 augusti
OM VÅLD (Sverige) premiär 15 augusti
FRANSKA FÖR NYBÖRJARE (Frankrike)

Filmerna visas på biografer över hela landet, kolla din lokala biografs program. I Stockholm visas filmerna på bl.a. Zita, Bio Rio, Viktoria och Grand.


MIMI & GRIGRIS
En film av Mahamat-Saleh Haroun, Tchad
Grigris är en kreativ ung man. Han arbetar som assistent i sin styvfars fotostudio på dagarna och extraknäcker som dansare på kvällarna. Ett förlamat, förtvinat ben gör honom till en särling men utgör inte något hinder för hans populäritet som dansare och det stoppar honom heller inte från att leverera tunga lass åt mammans tvätteri. När styvfadern blir sjuk och läggs in på sjukhus använder familjen alla sina pengar till mediciner. Sjukhusräkningarna växer och Grigris söker desperat efter sätt att tjäna mer pengar. Nattklubbsägarens kontakter leder honom in i en hård värld av gangsters och smuggling. Enda ljuspunkten är Mimi, en ung kvinna som också jobbar på nattklubben…
Ordet grigris betyder talisman eller skyddsamulett, och Mimi och Grigris behöver all lycka och skydd de kan få när de utmanar staden N’Djamenas undre värld.

I filmen blandas socialrealism, action och kärlek till en sagolik, melankolisk roadmovie, en vacker historia om människor i förändring. Mahamat-Saleh Harouns filmer kännetecknas av ett återhållet lugn, ett lugn som inte döljer utan snarare förstärker att de sjuder av underliggande ilska och svårmod.

Mimi och Grigris var nominerad till Guldpalmen på Cannes Film Festival 2013 och var Tchads Oscarsbidrag samma år.


OM VÅLD(Concerning Violence)(Sverige) av Göran Hugo Olsson
Nio scener ur den anti-imperialistiska självförsvarskampen

För att förstå vår nutid behöver vi kunna vår historia. Regissören Göran Hugo Olsson – skaparen av The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011) - har än en gång grävt djupt i det svenska tv-arkivet och letat fram reportage filmade av radikala, svenska journalister i olika afrikanska länder på 1960–70-talet. Denna gång använder han inslagen för att synliggöra det koloniala systemet och dess mekanismer och berätta om den anti-imperialistiska kamp som grodde och exploderade runt om på den afrikanska kontinenten. Vi får möta människor som kämpar mot de koloniala strukturerna i befrielsearméer, genom fackföreningar och politiska rörelser. Vi får möta människor som krossas av de koloniala strukturerna. Vi får möta människor som frodas och blomstrar av de koloniala strukturerna.
Shima Niavarani läser högt ur psykiatern och filosofen Frantz Fanons bok Jordens fördömda (1961) och med hennes röst som ackompanjemang visas vi runt i kolonialismens mörka skrymslen. Frantz Fanons texter synliggör den i detalj utformade mobbningen - den systematiska avhumaniseringen av alla personer utan vit hy - som med en kirurgs precision skär sönder människors självkänsla: hierarkiska uppdelningar, särbehandlingar, utfrysningar, manipulation, hot, misshandel, fattigdom, svält och våld, våld, våld. Frantz Fanons teorier och åsikter var och är kontroversiella; han ansåg att våld är den enda lösningen som de koloniserade har för att frigöra sig ur kolonisatörernas våld.
Göran Hugo Olssons arbete att utifrån arkivfilmer skapa dokumentärfilm är ett effektivt sätt att hitta fokus och berätta om människor i koloniala och postkoloniala strukturer, både i den rika och fattiga världen. Sättet att filma berättar framför allt något om de svenska journalisterna, deras tankar och deras världsbild samtidigt som de genom sina filmer berättar om människor, om kamp, om sin samtid och om en kontinent som omges av så mycket myter.

För att förstå vår nutid behöver vi kunna vår historia. Filmen vill - och lyckas också - väcka frågor om detta verkligen är historia. Hur mycket av våldet vi ser i världen idag har sin grund i historien? Vem har makten – vem är maktlös idag och varför? Den postkoloniala forskningen handlar om att studera hur koloniala maktrelationer har fortsatt inflytande i världen trots att det koloniala systemet formellt har upphört.

Filmen hyllades på Sundance Filmfestival 2014 och visades även på Göteborg Internationella Filmfestival 2014. Filmen tävlade i sektionen Panorama Dokumente i Berlin och tilldelades priset CINEMA fairbindet som delas ut av det tyska statliga biståndsorganet BMZ i samarbete med Berlin Filmfestival.


FRANSKA FÖR NYBÖRJARE (Frankrike)av Julie Bertucelli

De kallas nyanlända och kommer från Irland, Senegal, Brasilien, Tunisien, Rumänien, Kina…
En grupp barn och tonåringar från hela världen samlas under ett år för undervisning i ett nytt språk – i detta fall franska. I en grupp där deltagarna talar 15 olika språk och åldern ligger mellan 11-15 år skulle det kunna bli fullständigt kaos. Men det blir inga katastrofala sammanbrott av ordningen i klassrummet – däremot förstår vi snart att det är kaotiskt i många av de ungas hemmiljöer. En flicka flyttar runt hos släktingar och har inte sett sin mamma på många år, en annan pratar aldrig utan ler bara sorgset och generat när de andra ber henne säga sitt namn, en pojke har flytt sitt hemland pga förföljelser av nynazister… En sak har de gemensamt; de talar nästan genomgående sitt nya språk bättre än sina föräldrar och några av dem har som uppgift att tolka åt sina närstående vuxna. Filmens fokus ligger på eleverna. Deras lärare finns med som en lugn röst, hon syns knappt på bild men har en stark närvaro i undervisningen och i filmen. Klassrummet fylls delvis av oro och konflikter men den största delen av tiden går åt till att lära sig nya ord och att navigera i ett nytt samhälle. Ivriga, nyfikna, empatiska, trötta, ledsna, glada, arga – vi får möta tonåringar som tonåringar är och en lärare som med tålamod, medkänsla och erfarenhet navigerar och hjälper dem så gott hon kan i deras nya tillvaro.
Filmen är ett positivt inlägg i vår globaliserade värld, en skildring av människor på ett mänskligt sätt. Konkret, utan sentimentalitet men med finkänslighet, ges vi möjlighet att förstå hur tillvaron i vår nutida värld kan se ut.

mia.annerwall@folketsbio.se
Mia Annerwall   www.folketsbio.se
2014-08-19-17:10:39




Tillbaka              Stäng              Skriv ut              Tipsa en Vän



Djembe-Nytt är en gratistjänst på www.djembe.se. Du kan läsa Webbtidningen,
Prenumerera på Nyhetsbreven och även göra egna Utskick till Prenumeranterna.

Du får gärna göra korta Bildreportage i Djembe-Nytt om Trummor eller Dans på din
egen ort eller från någon resa du gjort. Kontakta Webbredaktören för information.

Om du vill ha Bilder från ett Bildreportage kan du också kontakta Webbredaktören.