Djembe-Nytt
Nyhetsbrev för Afrikanska Trummor och Dans i Sverige
Trumkurser   Danskurser   Föreställningar   Trumjam   Trummor   Övrigt
Norra Sverige   Stockholm   Mellansverige   Göteborg   Södra Sverige   Malmö
ZIMFEBI Festival musik o dans från Zimbabwe
 
Under augusti och september 2014 har det färgsprakande festivalen ZIMFEBI, Zimbabwe Music Festival Bira, pågått och efter intensivt turnerande i Zimbabwe landar den nu äntligen i Stockholm och Uppsala!

Turnéprogram för ZIMFEBI i Sverige:
6 september Workshop, Uppsala Stadsbibliotek
6 september Festival, Stallet Folk och världsmusik, Stockholm
7 september Workshop Sensus Medborgarplatsen, Stockholm
10 september Workshop Sensus Stenhagen, Uppsala
12 september Workshop Kungliga Musikhögskolan, Stockholm
13 september Globalen African trade fair, Uppsala Kulturnatt

Medverkande artister kommer från Zimbabwe, Moçambique, Sverige, Nigeria, Kongo, Uganda och Kenya och det är en mash up som får traditionskonservatister att vilja gömma sig. Ett projekt där olika kulturer möts med kärlek, tradition och nyfikenhet.

- ZIMFEBI är ett utbytesprogramt som finns i Sverige och i Zimbabwe för att främja den kulturella och konstnärliga utvecklingen i världen. Vi vill genom festivalen uppmuntra stora som små artisters skapande verk, sprida det traditionella musikarvet från olika länder för att knyta ihop olika kulturer i en cirkel och bygga en bro mellan olika länder, säger grundaren och den konstnärliga ledaren ManLuckerz Chikutu.

- Zimfebi är på så vis en unik festival som gör praktik av mångfald och människor. Kom och lyssna och dansa till Zimbabwisk traditionell mbira musik, svensk folkmusik, Moçambique folkmusik, dancehall och reggae! säger Ariane Catoméris, manager för ZIMFEBI.

Under helgens festival som tar plats på Stallet, Sveriges nationalscen för folk och världsmusik, kommer ett pärlband av artister spela, dansa och på scen ser vi:


• Mawungira Enharira Ensemble
Faddrarna till mbira musiken i Zimbabwe. Festivalens huvudakt spelar traditionell musik på mbira, trummor och sång med dans och delar sin tradition på ett autentiskt sätt.

• ManLuckerz & Zim-Traditional Unity
Ett band som förenar olika afrikanska musikstilar och blandar traditionell musik och dans med moderna influenser. Bandet uppträder rutinerat med glädje, kraftfull dansmusik från Zimbabwe – Mocambique, Uganda och Sverige. De har turnerat i USA, Europa och Afrika med 5e skivan på väg. Dessa samspelta musiker har många talanger kombinerade med traditionell inspiration från deras erfarenheter i Södra-Afrika och Sverige.

• Ambuya VaJesina Madhinga
Traditionell musik från Zimbabwe. Nu är det andra gången som Ambuya kommer till Sverige med sin musik. Hon sjunger och dansar med en sådan energi och positiv och humoristisk personlighet att man lätt blir inspirerad.

• Sara Parkman & Phillip Vhareta
Svensk folkmusik möter mbira tradition. Två sköra instrument blir starka ihop. Nordisk och Zimbabwisk tradition i självklart möte.

• Nyaradzai Zvemisha
Zim-Gospel / Traditionell musik från Zimbabwe. Nyaradzai är en ung sångerska och dansare som pluggar musik i Zimbabwe. Hon har musiken och dansen i blodet och blandar gamla med nya traditioner.

• Celso Paco & Troup
Spelar musik som har rötter i traditioner från sitt hemland Moçambique. Han är uppvuxen med traditionell musik och dans och tolkar därför traditionella sånger från trakterna kring hemstaden Maputo.Han har även inspirerats av musiken från grannländerna Zimbabwe och Sydafrika.


• Vibe Tricks & Cl
Dancehall / Reggae-Hiphop
Dessa unga musiker från Stockholm fick alla att dansa på förra årets festival. Det tänker de göra om i år!


ZIMFEBI startades år 2007 i Sverige och är en återkommande festival och ett kulturutbytesprogram mellan Sverige och Zimbabwe som innehåller levande musik och dansuppträdanden, teater, föreläsningar/workshops , mbira samt yoga.

Makandire Muzani Music / Zimbabwe Music Festival Bira (ZIMFEBI) är registrerad hos National Arts Council of Zimbabwe, as a Promoter of the Arts And Culture, is registered culture organization under the cultural developments in the world. It is there for promote/bring cultures together from different corners of the world.

Kontakt:
Ariane Catoméris, manager 070-7318079 zimfebi@manluckerz.org
Mia Annerwall   https://www.facebook.com/groups/zimfebi/?fref=ts
2014-09-05 09:34:37
Tillbaka              Stäng              Skriv ut              Tipsa en VänDjembe-Nytt är en gratistjänst på www.djembe.se. Du kan läsa Webbtidningen,
Prenumerera på Nyhetsbreven och även göra egna Utskick till Prenumeranterna.

Du får gärna göra korta Bildreportage i Djembe-Nytt om Trummor eller Dans på din
egen ort eller från någon resa du gjort. Kontakta Webbredaktören för information.

Om du vill ha Bilder från ett Bildreportage kan du också kontakta Webbredaktören.