Djembe-Nytt
Nyhetsbrev för Afrikanska Trummor och Dans i Sverige
Trumkurser   Danskurser   Föreställningar   Trumjam   Trummor   Övrigt
Norra Sverige   Stockholm   Mellansverige   Göteborg   Södra Sverige   Malmö
Bild 1
Tackosan Stockholm 13 dec
 
Tackosan Stockholm - Workshop och Dansföreställning med Tanneber; senegalesiskt dans- och trum jam där publiken bjuds in att delta.

Medverkar gör dansare och musiker från Senegal och Sverige.

Skarpnäcks Kulturhus
Söndagen den 13/12

Tider:

Dansworkshop i senegalesiska stilar (öppen nivå) 13,00-15,00.

Föreställning med tanneber där publiken bjuds in att delta: 18,00-19,30

Priser:

Workshop 350kr
Föreställning med tanneber: 350kr (Gå två betala för en!)

Anmälan och info: senedans@gmail.com


Program för föreställningen:

Del 1: Morgon i Fouta

Det är tidig morgon i Foutaregionen i norra Senegal. Vi befinner oss i hemmet hos en familj i en liten by på landsbygden. Solen är på väg upp och pappa Kemo är den enda som har vaknat. Han har satt sig ner med sin kora och väcker familjen med sång.


En efter en vaknar de andra familjemedlemmarna och beger sig ut för att sköta dagens sysslor. En del beger sig till skogen för att ta hand om familjens kreatur. Andra hämtar ved och vatten eller samlar ihop tvätten för att tvätta vid flodstranden.

När kvällen kommer återvänder alla till hemmet. Kvinnorna sjunger och familjen med vänner samlas till trummor och dans. Till en början är dansen finstämd och graciös men så småningom höjs tempot och dansarna uppmuntrar varandra till kraftfulla solon. Kvällen i Fouta avslutas i en gemensam koreografi där alla ger sig hän till dansen och rytmen. Dagens sista anspänning innan natten bjuder in till lugn och vila.

Mellanspel: Koraspel och sång med Kemo Soundioulou Cissoko.

Del 2: Tanneber i Dakar

Det är kväll. Vi befinner oss på en sandig gata i Senegals huvudstad Dakar. En grupp vänner har äntligen lyckats ordna den dansfest de så länge drömt om. Var och en har de sparat och lagt undan de pengar som krävs för att ordna festen som kallas för tanneber. Trummusikerna har anlänt med sina högt stämda sabartrummor. Stolarna som hyrts är på plats. Nu behöver vi ordna en halvcirkel med öppningen mot musikerna. Innuti cirkeln skapas en yta för dans.

Tiden är inne, festen ska börja! Välkomna att ta plats! Ta av er skorna och gör er beredda, det här är för er!

Trummisarna börjar spela. Nu anländer dansarna, men vad händer? Mellan dansarna utbryter en diskussion. Hur ska den här rytmen dansas? Vem förstår tempot? Vem har egentligen rätt? Någon tar täten och cirkeln blir platsen för några fartfyllda koreografier och solon.

Nu är det er tur! Kom ut i cirkeln, låt er gripas av rytmen och dela med er av er dans! Var och en har sitt eget uttryck. Tackosan betyder kväll på wolof. Den här kvällen är för er!
Karin Ericson  
2015-12-06 23:26:51
Tillbaka              Stäng              Skriv ut              Tipsa en VänDjembe-Nytt är en gratistjänst på www.djembe.se. Du kan läsa Webbtidningen,
Prenumerera på Nyhetsbreven och även göra egna Utskick till Prenumeranterna.

Du får gärna göra korta Bildreportage i Djembe-Nytt om Trummor eller Dans på din
egen ort eller från någon resa du gjort. Kontakta Webbredaktören för information.

Om du vill ha Bilder från ett Bildreportage kan du också kontakta Webbredaktören.