Djembe-Nytt
Nyhetsbrev för Afrikanska Trummor och Dans i Sverige
Trumkurser   Danskurser   Föreställningar   Trumjam   Trummor   Övrigt
Norra Sverige   Stockholm   Mellansverige   Göteborg   Södra Sverige   Malmö
Bild 1
Så minns jag Badi
 
Badi Bangoura somnade in för några dagar sedan och jag vill hedra hans minne genom att dela med mig av mina egna minnen av honom.

När Badi kom till Sverige råkade jag bli den första som spelade djembe tillsammans med honom. Det var på ett veckolångt dans- och trumläger i Leksand, dit han kom direkt från flygplatsen och omedelbart fick ta över solospelet på den avancerade danskursen.

Jag kunde inte ett ord franska så vi fick försöka förstå varandra så gott det gick, och jag satt bredvid honom och kompade så gott jag kunde under resten av veckan. Det jag omedelbart förstod var att han var den skickligaste djembespelare som just då fanns i Sverige och att han innebar ett jättelyft för hela den västafrikanska trum- och dansscenen i Stockholm där han skulle komma att bo under många år framöver.

På grund av språket lärde jag enbart känna Badi som trummare, och med hjälp av lite teckenspråk och glimten i ögat så blev han under några spelintensiva år den djembesolist som jag har ackompanjerat mest av alla under mina 24 år som djembespelare.

Badi var en typisk humörspelare. När han var på gott humör var hans spel i världsklass och han kunde bära upp oss allihopa med sin energi - både dansare och trummare. Var han på dåligt humör fick man istället göra sitt bästa för att ge tillbaka lite av den energi man tidigare hade fått av honom. Han var ofta även på lekfullt humör och kunde då roa oss komptrummare med diverse finurliga utmaningar, som t ex att korta ner startsignalen till ett enda slag för att se om vi hade kvar det tidigare tempot i kroppen. Så många underbart härliga minnen jag har från den tiden!

Under flera år var Badi ensam om att vara i en klass för sig här i Sverige, och det gjorde att hans spel blev kämpigt att upprätthålla under varje ny säsong. Efter varje gång han kom tillbaka från Guinea efter vinteruppehållet så märktes det tydligt att han hade spelat på en mycket högre nivå där nere och var påtagligt bättre än när han åkte. Men efter att först Jack och sedan Daouda kom till Stockholm kunde de alla tre upprätthålla sin världsklass tillsammans utan problem.

Bilden till denna text är från 2003 då Jack och Ousmane ganska nyligen kommit till Sverige och Badi mår som en kung! Ja de kallade sig faktiskt Djembe Kings när de uppträdde. Ett mycket passande namn!

På senare år har jag tyvärr inte haft nån kontakt med Badi, och mina minnen av honom är därför rätt gamla. För den intresserade finns massor av bildreportage i Djembe-Nytt från den tiden med bilder på Badi och andra under olika uppträdanden. (Klicka på länken nedan så kommer du direkt till reportagearkivet.)

Ur djupet av mitt hjärta vill jag tacka Badi för vad han har betytt för mig personligen och för afrikansk dans och djembespel i Sverige. Vila i frid.
Lennart Hallström   www.djembe.se/djembenytt/senaste.php?leta=bild%202
2016-02-17 10:39:10
Tillbaka              Stäng              Skriv ut              Tipsa en VänDjembe-Nytt är en gratistjänst på www.djembe.se. Du kan läsa Webbtidningen,
Prenumerera på Nyhetsbreven och även göra egna Utskick till Prenumeranterna.

Du får gärna göra korta Bildreportage i Djembe-Nytt om Trummor eller Dans på din
egen ort eller från någon resa du gjort. Kontakta Webbredaktören för information.

Om du vill ha Bilder från ett Bildreportage kan du också kontakta Webbredaktören.