Djembe-Nytt
Nyhetsbrev för Afrikanska Trummor och Dans i Sverige
Trumkurser   Danskurser   Föreställningar   Trumjam   Trummor   Övrigt
Norra Sverige   Stockholm   Mellansverige   Göteborg   Södra Sverige   Malmö
Bild 1
Filmvisning: Soleils
 
Tid: 11 oktober 2019, kl. 18:00 - 20:30

Fri entré, begränsat antal platser.

Plats: Dansmuseet, Drottninggatan 17.

Etnografiska museet visar i samarbete med Afrosvenskarnas Riksorganisation och Afrikultur filmen Soleils på Dansmuseet. Efteråt blir det ett samtal mellan filmens regissör Dani Kouyaté och kulturvetaren Patrick Konde. Evenemanget är ett samarbete med Afrikultur. Observera att samtalet hålls på franska och tolkas till svenska.

Filmvisningen är en del av programmet under Afrosvensk historievecka. http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/program/kalendarium/

Ubuntu - "jag är därför du är" – utgör en röd tråd genom filmen Soleils, en modern och filosofisk saga om Afrikas historia. Den unga kvinnan Dokamisa har förlorat minnet. För att bli botad följer hon med grioten (berättare/historiker/musiker) Sotigui på en resa i tid och rum.

De rör sig från 1200-talets Mandinka-rike i Västafrika, där den så kallade Mandedeklarationen om människans okränkbarhet var central, till Mandelas fängelse på Robben Island. En fängslande film som utmanar fördomar och som behandlar aktuella frågor om identitet och historia med både allvar och humor.

Filmen är en samproduktion mellan den burkinske regissören Dani Kouyaté och den franske regissören Olivier Delahaye.

Dani Kouyaté bor sedan 11 år i Uppsala och hans film Medan vi lever gick på svenska biografer under 2016 – 2017. Han är utbildad vid Institut Africain d´Education Cinématographique i Ouagadougou samt vid Sorbonne och the International School of Anthropology, Paris. Han dessutom en examen från Cinema from the Université Paris 8. Kouyaté undervisar i teater på Wik folkhögskola och i kulturantropologi på Uppsala University.

Patrick Konde jobbar på Stiftelsen Friends där han är sakkunnig på frågor om rasism i skolan. Utöver Friends har Patrick sedan många år tillbaka engagerat sig ideellt i föreningen Vänskapsgruppen För Afrikansk Film i Uppsala, vars syfte är att nyansera bilden av Afrikas kulturella diversitet genom att anordna filmvisningar.
Afrikultur   www.afrikultur.se
2019-10-07 16:44:45
Tillbaka              Stäng              Skriv ut              Tipsa en VänDjembe-Nytt är en gratistjänst på www.djembe.se. Du kan läsa Webbtidningen,
Prenumerera på Nyhetsbreven och även göra egna Utskick till Prenumeranterna.

Du får gärna göra korta Bildreportage i Djembe-Nytt om Trummor eller Dans på din
egen ort eller från någon resa du gjort. Kontakta Webbredaktören för information.

Om du vill ha Bilder från ett Bildreportage kan du också kontakta Webbredaktören.