Vilken Djembe passar mig?
 

Om 10 personer ska välja den bästa av 10 olika djembetrummor
så brukar de sällan välja samma trumma som sin favoritdjembe.


Alla handgjorda djembetrummor låter olika, och vi har alla olika smak när det gäller vilket ljud, vilken storlek och vilket utseende vi föredrar hos en djembetrumma.
Vår smak kan också förändras allteftersom vi utvecklas som djembespelare.

Varje djembetrumma låter bättre än ingen trumma alls, och det är därför lätt att uppskatta vilken trumma som helst så länge man inte har något att jämföra med.

Men djembetrummor är något man spelar tillsammans, och det är då man behöver vara nöjd med den trumma man spelar på, annars blir det inte roligt att spela.
Därför är det viktigt att ha många djembetrummor att jämföra med när man letar efter den trumma som man ska spela på under lång tid framöver.

Att välja djembetrumma liknar mer att välja en partner än att välja en produkt.
Om någon säger att en viss trumma låter bättre än en annan, så kanske du själv upplever att det är tvärtom. Och då har du hittat din trumma och den andra sin!

Djembetrummor finns i alla tänkbara storlekar, men de två vanligaste storlekarna för vuxna är den normalstora och den lite mindre modellen medium (se sortimentet).
Djembetrummor som är mindre än mediumstorleken är avsedda för småbarn och kan mer betraktas som leksaker eftersom de inte längre låter som en riktig djembe.

Vem väljer en mediumstor trumma från Djembe Center?

Den som själv inte är så lång eller har små händer föredrar ibland denna storlek.
Även den som ska bära med sig trumman ofta brukar vilja ha en mindre modell.
Och när trumman ska användas av barn är det vanligtvis lämpligt med medium.
Eftersom mindre trummor är lite billigare så kan även ekonomin vara ett skäl.

Vad är skillnaden mellan de olika kvaliteterna på stora djembetrummor?

Kvalitet A: Hos djembetrummorna av den högsta kvalitén har man använt det bästa material man kan få tag på till alla delar av trumman, och varit så noggrann som möjligt under arbetet med varje detalj på trumman. Detta tar tid och kostar mer.
Men resultatet blir också utsökta trummor med suveränt ljud. Detta är alternativet för den som vill ha bästa möjliga djembe.

Kvalitet B: Hos djembetrummorna av budgetkvalitet har man inte lagt ner lika mycket tid på utseendet, utan nöjt sig med det material och arbete som krävs för att ljudet ska bli tillräckligt bra. Det blir mycket billigare trummor fastän ljudet ofta motsvarar den bästa kvalitén. Detta är alternativet för den som vill ha en djembe med riktigt bra ljud som inte kostar så mycket.

Kvalitet C: Djembetrummorna av lågpriskvalitet är ofta gjorda utan kunskap om hur en bra djembe ska se ut och låta. De är slarvigt gjorda av billigt material och har mycket ojämn kvalitet. De har ofta grälla färger och dekorationer för att locka till köp. Tyvärr är detta den vanligaste kvalitén på många försäljningsställen, både i Afrika och i väst. Detta är alternativet för den som bara vill ha en djembe så billigt som möjligt.

Hur vet jag vilken djembe jag ska välja när jag provspelar många?

Det är mycket enkelt: Den djembe som låter riktigt bra i dina öron är den djembe som du kommer att vilja spela på. Det är den du ska välja!

Om du hittar många som låter riktigt bra så är det ännu bättre, för då kan du jämföra dem och välja den som har bästa priset, storleken, vikten, utseendet, etc.

Huvudsaken är att du känner att din djembe passar just dig och dina önskemål.

 

 Till Startsidan
 © Lennart Hallström, Djembe Center, Glasbruksvägen 57, 361 94 Eriksmåla.
lennart.hallstrom@djembe.se   ·   070-725 42 63    ·   www.djembe.se
 Skriv ut Sidan