Checklista inför ditt djembeköp
 

Tips om vad du bör tänka på innan du köper en djembetrumma.

Trumkategori - Det finns många trumkategorier att överväga för den som har tänkt skaffa sig en trumma. Det finns billiga trummor - ofta från Indonesien eller Pakistan - som går att spela på, men inte låter särskilt bra vid en jämförelse med traditionella djembetrummor. Det finns syntetiska trummor tillverkade i USA, som tål fukt men låter plåtigare än vanliga djembetrummor. Det finns även svenska trummor som tillverkas av olika entusiaster runt om i landet - allt från skräddarsydda djembes av högsta kvalitet till serieproduktion av smådjembes. Det allra vanligaste är dock importerade västafrikanska djembetrummor av olika kvalitet, från så kallade turist-trummor (souvenirer som inte är avsedda att användas för traditionellt spel) till välgjorda trummor för traditionellt spel på högsta nivå.

Ursprung - Bra och dåliga djembetrummor tillverkas överallt i världen idag. Ursprungslandet säger inget om trummans kvalitet. Överallt där det finns mycket turister är det lätt att få tag på dåliga djembetrummor.

Produktionsmetod - För att göra en trumma kan man antingen använda en huggmejsel, en motorsåg, en svarv, en gjutform eller en såg och lite lim.

Huggna trummor är tjockare och har en ojämnare insida än andra,vilket vanligen är fördelaktigt för ljudet. Dekorationer på utsidan är inte något kvalitetstecken, men tillför trumman ett estetiskt värde. Att hugga är mycket tidskrävande och förekommer i regel bara i tredje världens länder.

Motorsågade trummor
är grovt formade med en motorsåg och sedan huggna till sin slutliga form. Denna metod är mycket snabbare än att enbart hugga och används därför mest i västvärlden.

Svarvade trummor
kan göras tunnare och jämnare än de andra,vilket gör dem lättare och rundare. Deras vackra yta är en dekoration i sig själv, men inte nödvändigtvis ett tecken på ljudkvalitet.

Stavlimmade
trummor är gjorda av trästavar som figursågats och limmats ihop till den form trumman ska ha. Denna metod används för industriell produktion av trummor för att hålla priset så lågt som möjligt. Fogarna är svaga punkter hos dessa trummor - både mekaniskt och akustiskt, och de blir sällan bra.

Formgjutna trummor är gjorda av en träfiberblandning som sprutas in i en trumformad gjutform under högt tryck. Denna metod används av trumindustrin för att få trummorna att ha exakt samma form och låta likadant. Trumskinnet är ofta gjort av syntetmaterial, färdigformat och skruvmonterat som på en conga, vilket ger dem väldigt få likheter med traditionella djembetrummor.

Pris - En trummas pris beror på hur och var den är tillverkad. En trumma tillverkad i tredje världen där lönerna är mycket lägre är vanligen mycket billigare än en som tillverkats i västvärlden. Industriell massproduktion kan dock göra trummorna billigare än de som är konsthantverksmässigt och individuellt framställda.

Tansportkostnader och importskatter läggs alltid på priset, så priset på en likvärdig trumma kan variera beroende på transportsätt och avstånd.

Priset kan i vissa fall även vara satt efter varje trummas slutliga kvalitet. Om den låter förskräckligt kan den prissänkas och om den är perfekt kan priset gå upp.

Ljud - Den viktigaste egenskapen hos en trumma är ljudet. Du bör se till att du gillar ljudet från trumman du köper, annars kommer du antagligen inte att vilja spela på den särskilt mycket.

Det som låter bra för en person kan låta illa för en annan, så du behöver inte ta någons annans råd om detta. Det är en fråga om personlig smak.

Fel - Du bör hålla ögonen öppna för alla slags fel på trumman som du tänker köpa. Det bör inte vara några sprickor, revor eller skador som kan påverka ljudet eller trummans livslängd. Detta gäller såväl repet som träkroppen och skinnet.

Om du upptäcker insekter i ett skinnveck ska du larma försäljaren! Förutom att äta upp hårsäckarna på just den trumman kan insekterna även spridas till trummorna intill och förstöra dem också. Även trummans träkropp kan vara angripen av träätande kryp som gräver in sig i små hål i träet och lämnar efter sig sågspånsliknande spill.

Se till att du får garanti på alla delar utom skinnet (går ej att ge garanti på) och att din försäljare kan erbjuda den hjälp du behöver om du får problem med din trumma.


I läroboken Afrikanska trumrytmer finns en mer utförlig checklista för dig som är på väg att skaffa sig en djembe. Och på Djembe Centerkan du i din egen takt provspela och jämföra djembetrummor ur landets största sortiment!
 

 Till Startsidan
 © Lennart Hallström, Djembe Center, Glasbruksvägen 57, 361 94 Eriksmåla.
lennart.hallstrom@djembe.se   ·   070-725 42 63    ·   www.djembe.se
 Skriv ut Sidan