Varför spelar du Djembe?
 

Här följer enkätsvar från några av Djembe Centers kursdeltagare under årens lopp, där de svarar på frågan om vad de får ut av att spela djembe. Vissa har spelat djembe i många år, andra har gått en termin eller två, och några har bara hunnit provspela en gång.


Djembe spelar jag för att det är så himla roligt!

Anne-Marie, 52 år, förskollärare. Har spelat mindre än ett år.


När jag spelar djembe fylls jag av total lycka och närvaro. Jag har alltid haft svårt att varva ner, alltid varit på väg någon annanstans, sällan känt ro. Men när jag sätter mej ner för att spela känner jag en total närvaro och lugn. Djembespelet fyller mej med energi och glädje och förutom allt detta ger det fantastisk musik!

Glädje, energi, närvaro, lugn, och MUSIK kan det bli bättre!?

Moa, 23 år, studerande. Har spelat i mer än ett år.


Jag spelar djembe för att det är så grymt förlösande för både kropp och psyke. Det är som en emotionell utrensning och väldigt grundande. Det är ett väldigt bra sätt att komma ner på jorden och att komma samman med andra människor.
Ordlös kommunikation.

Å så diggar jag såklart de afrikanska rytmerna och att allmänt få slå på någonting!

Jonas, 28 år, musiker. Har spelat i flera år.


Det gav mej mersmak! En typ av mental avslappning, som kanske kan jämföras med meditation... att vara fullt fokuserad på något - tillsammans med andra. Ett sätt att rensa hjärnan och kroppen från stress och vardagstankar, vara här och nu, och dessutom få musikens kraft och glädje in i kroppen.

Sara, 38 år, socionom. Har bara spelat djembe vid en "prova på" nybörjardag.


Att spela djembe är för mig spännande, kraftfullt, medryckande och samtidigt faktiskt meditativt! Det ger mig en känsla av ursprung, både att som ett litet barn, inkrupet i ett kastrullskåp sitta och förundras över att man kan åstadkomma så stora ljud, kombinerat med den otroliga tillfredställelsen att kunna minnas en rytm, repetera den gång på gång och som kryddan på moset - att efter en tid av övning faktiskt kunna hålla kvar sin rytm tillsammans med andra som spelar andra delrytmer. Att när man så till slut vågar lyssna samtidigt som händerna går uppleva den rytmiska rundgång och berusande känsla som uppstår i upprepandets lugna intervaller.

Den verkliga och riktigt stora upplevelsen för mig har dessutom varit de tillfällen då jag har kunnat få leka igen, som barnet, tillsammans med andra, där rytmerna har legat stabilt och tryggt runt mig samtidigt som jag har givits möjlighet att få släppa loss i improvisationens lekfulla labyrinter. Vilken njutning!

Svante, 59 år, författare. Har spelat mer än ett år.


Eftersom jag dansat afrikansk dans till djembetrummor i ett par år är det ju egentligen självklart att prova på att spela själv! Det ger en djupare upplevelse av dansen. Dessutom är musiken från djembetrumman så oerhört vacker!

Kvinna, 40 år, arbetar inom barn-och ungdomspsykiatrin. Har spelat mindre än ett år.


Jag spelar djembe för att det är roligt, och för att man kopplar bort tankarna från vardagen. Man måste vara här och nu för att spela.

Nils, 42 år. Har spelat mindre än ett år.


Jag tycker att det är så avkopplande och avstressande. Jag kan inte tänka på alla bekymmer, varken från jobb eller privata, samtidigt som jag trummar. Jag tror också att det är bra motion för blodcirkulation och hjärta likaväl som stavgång t.ex. Det ger en gemensamhetskänsla precis som att sjunga i kör (vilket jag också gör), när deltagarna spelar olika delrytmer och bildar en helhet, som jag är en del av.

Lisbeth, 60 år, förskollärare. Har spelat mindre än ett år.


Att spela djembe ger mig energi, jag kan vara jättetrött när jag kommer dit, men sen förflyttas jag till musikens värld. Det är härligt att skapa sväng och rytm tillsammans med de andra deltagarna. Att spela djembe ger mig också ro - det är nästan meditativt när jag är jättekoncentrerad av att få ihop min rytm. Jag kan inte tänka på något annat utan måste vara där i tankarna och närvarande hela tiden.

Rytmerna är svängiga och jag kan fascineras över att vi som är såna nybörjare ändå kan få det att låta så bra. När jag är stressad så brukar jag kolla om det finns någon helgkurs snart då jag kan, det är ett perfekt sätt att koppla av och tänka på något annat. Jag använder inte så mycket kreativa sinnen i min vardag på jobbet och det är så befriande att få göra helt andra saker än vad jag brukar göra. Jag känner inga prestationskrav, det ska bli så bra som möjligt och dessutom så har jag kul!

Kvinna, 41 år, handläggare. Har spelat mindre än ett år.


Jag var med på en kurs och hade oerhört mycket roligt. Rytmerna och vibrationerna gick ända in i kroppen och det var som en inre massage!

Ruben, 47 år, brevbärare. Har varit med en gång.


Djembespelandet uppfyller mig, allt blir oviktigt och frånvarande förutom rytmen, jag känner mig levande, närvarande fast ändå väldigt långt borta, som i trans. Samhörigheten med alla andra när man spelar är oslagbar. Det är som meditation eftersom man tvingas träna på att koppla bort tankarna. Rytmerna får en att vilja dansa. Glädje!

Helena, 25 år, statsvetare. Har spelat mer ån ett år.


Det är rent lustfyllt, att bejaka en djup inre lust att hitta rytmer inom sig själv och att samspela med andra skapar en skön gemensamhets känsla. Det känns utvecklande på för kroppen och hjärnan. Jag älskar att dansa och att spela trummor ligger nära dansen. Man får utlopp för sin skapande lust när man improviserar.

Magnus, 50 år, biolog och dansterapeut. Har spelat i flera år.


Jag tror att känslan av en bärande och tydlig puls är något som svarar mot vårt behov som människor att skapa struktur och tydlighet i en värld som annars kan vara ganska kaotisk. Att själv kunna uttrycka sig med kraft och tydlighet, ljudet som skapas och att man använder sina egna händer till detta är något som jag tycker fungerar jagstärkande för både mig och mina patienter.

Att hitta sin egen styrka och faktiskt också sin aggressiva sida är välgörande. Jag använder ofta trummorna i mitt arbete med patienter som behöver lära sig att säga ifrån och sätta gränser, bli tydliga för sig själva och bli tydliga för andra. Sen är det ju roligt att kunna spela så att andra människor tycker att det är kul att röra sig till detta förstås. Gemenskapen - att spela många tillsammans och den härliga känslan när alla lyckas få till rytmen samtidigt är en annan sak.

Kvinna, 49 år, arbetsterapeut och musikterapeut. Har spelat i mer än ett år.


Jag har provat på att spela djembe och tyckte det var underbart. Jag dras till ljudet av trummor helt enkelt, blir glad i själen... Trumspelandet är ett sätt att komma ner i kroppen, att lära sig att komma in en rytm och sedan få uppleva hur liksom "flyter av sig själv", det är en underbar upplevelse.

Maria, 45 år, kurator. Har provat en gång.


Jag spelar djembe för gemenskapens skull och för lyckan att utan ord få och ge känslor. Det är också en bra träning för kordination, uppmärksamhet, lyssnande och kondition. En härlig stund i livet då du kan vila från allt annat.

Man, 50+, företagare. Har spelat mindre än ett år.


Jag spelar djembe för att jag helt enkelt inte kan låta bli! Jag mår bra i hela kroppen av att spela. Trummandet och rytmerna är avstressande, helande, fångar, berör och är starkt positivt vanebildande redan vid första kontakten. Att spela djembe har hela tiden därför varit min ventil och glädjekälla för att orka med annat, och...det funkar verkligen som medicin mot det mesta!

Sen är det ju så häftigt att spela de olika västafrikanska rytmerna tillsammans med andra människor, andra trummor/rytminstrument, och i ett större sammanhang där dansen också fyller en minst lika stor och viktig funktion. Man blir snabbt mer nyfiken i mötet med afrikanska traditioner och kulturella sammanhang. Det är en hel värld som öppnar sig!

Det bästa är att alla kan spela tillsammans, oavsett vilken nivå man befinner sig på.

Suzanne. Har spelat i flera år.


Jag spelar djembe för glädjen i ensemlespelet med och för andra. Tycker om musikformen som svänger grymt och får folk att dansa.

Ulf , 50+, processingenjör. Har spelat i många år.


Jag spelar djembe för att det roligt, avslappnande, ökar koncentrationsförmågan och förbättrar minnet, man bli lycklig av det, man känner gemenskap med dem man spelar tillsammans med, det är roligt att träffa folk som man inte skulle annars kanske umgås med.

Eija, 46 år, förskolechef. Har spelat i flera år.


För mig är rytm på något sätt det fundamentala i musiken och något av det som lockar mig mest i musicerande - särskilt i samspelet. Djembespel är tydligt, relativt enkel teknik till en början. Lätt att nivåanpassa. Använder det mycket i min undervisning, på alla nivåer. Från lågstadie träningsskola till högstadiet - just nu, både som mål och som medel. Enkelt sätt att prova på musikalisk kommunikation och samspel om man är ovan, utvecklingsmöjligheterna är sedan obegränsade.

Susanna, musiklärare. Har spelat i mer än ett år.


Jag spelar för att komma i kontakt med min inre puls som är kopplad till hjärtat och min bio rytm. I egenskap av akupunktör ser jag hur toner och rytmer kan balansera energiflödet i kroppen. Allt i kroppen följer rytmer!

Niklas, akupunktör. Har spelat mindre än ett år.


För mig är trumningen som terapi, blir så otroligt fokuserad och ett lugn infinner sig, en lycka. Är svårt att förklara men är en underbar känsla. När jag ska förklara brukar jag säga att varje slag på trumman är som ett hjärtslag, det är så det känns ibland. Trummorna pumpar runt blodet och livet i kroppen. Sen är det ju också så otroligt roligt!

Kvinna, 25 år, studerande. Har spelat i många år.


Jag spelar djembe för att det är så himla roligt. Det är extra roligt när man är många och spelar tillsammans. Det ger mig energi och jag har märkt att intellektuella aktiviteter går lättare när man spelar regelbundet. Jag blir mer koncentrerad i vardagen. Att spela ger också glädje, att upptäcka att man kan. Speciellt när man är flera tillsammans som spelar rytmerna. När man hör att det svänger och att man är delaktig, det är skönt!!!

Eva, 50 år, lärare. Har spelat i flera år.


För mig tror jag djembespelandet är en form av meditation, för samtidigt som man är koncentrerad och fokuserad på spelandet så kan man inte tänka på annat. Det är även glädjen i att utvecklas, att lära sig mer hela tiden och då är det inte bara nya rytmer eller teknik utan andra saker som hur delrytmerna hänger ihop, skillnaden på rytmer från olika delar av Västafrika mm. Men sist och inte minst tror jag det är något "ursprungligt" vi har i oss, det gör gott i kropp och själ att både spela och höra trumrytmer.

Peder, sjöjdlärare. Har spelat i flera år.


Jag spelar djembe för att det är så väldigt roligt. Jag mår bra av det och blir på gott humör. Det är helt enkelt vanebildande, jag MÅSTE spela! Spelandet har också lett till att jag fått ett större intresse för afrikansk kultur, framför allt musik och dans.

Maud, f.d. byråkrat. Har spelat i flera år.
 

 

 Till Startsidan
 © Lennart Hallström, Djembe Center, Glasbruksvägen 57, 361 94 Eriksmåla.
lennart.hallstrom@djembe.se   ·   070-725 42 63    ·   www.djembe.se
 Skriv ut Sidan