Spelprogram [ Våren 2024 ]
 

Här visas alla Djembe Centers event i Åfors i Småland. Ibland även i andra orter.

Klicka på den MÅNAD, STARTDAG, KURSTYP eller KURSNIVÅ som du vill se nedan.

JAN   JULI
FEB AUG
MAR SEPT
APR OKT
MAJ NOV
JUNI DEC
STARTDAG
TORSDAG
FREDAG
LÖRDAG
SÖNDAG
KURSTYPER
INTRODUKTION
HELGKURS
SPECIALKURS
DJEMBE JAM
KURSNIVÅER
NIVÅ 0   Förklaring
NIVÅ 1   Förklaring
NIVÅ 2   Förklaring
NIVÅ 3   Förklaring

DATUM DAG KURSTID KURS * NIVÅ PRIS  
ANMÄLAN

Vi övar djembespel varje söndag kl 18 i Åfors på Glasbruksvägen 46 i Huset Bredvid Djembe Center. Anmäl dig per telefon om du inte varit med tidigare.

Du betalar endast 100 kr per gång tills du blir medlem i gruppen Åfors Djembe Jam. Trumma finns att låna när vi övar. Parkera gärna på nr 57 snett över gatan om det är fullt på Huset Bredvids parkering på nr 46
.

Om det planeras ytterligare kurser framöver så kommer de att redovisas här!

* Se kursbeskrivningar längre ner på sidan!


ALLMÄN KURSINFORMATION FÖR ALLA TRUMKURSER


Kursledare där inget annat anges är Lennart Hallström, som undervisat i traditionellt djembespel i 30 år, och producerat läromedel för djembespelare över hela världen.

Kurslokalen för ordinarie trumkurser är i Huset Bredvid Djembe Center i Åfors på Glasbruksvägen 46 för grupper om 5-20 deltagare. Om det är dans så är vi i Åfors Folkets Hus på Glasbruksvägen 26.

Kursinnehållet bygger på den moderna västafrikanska djembetraditionen, och börjar alltid med de tre grundslagen, spelteknik och handsättning. Vi lär oss först en delrytm i taget, och spelar sedan ihop dem i olika kombinationer - det som kallas polyrytmik. Du får en direktupplevelse av det polyrytmiska samspelet, och på vissa kurser finns även möjlighet att spela bastrummor, klocka och solospel
.

Kursavgiften
för trumkurserna är normalt 200 kr för 1,5 tim, 250 kr för 2 tim, 350:- för 3 tim och 450 kr för 5 tim. Se kursprogrammet för aktuella kursers avgifter. Djembe Jam är gratis för alla som övar med trumgruppen och de som behöver individuell undervisning när vi övar betalar 100 kr per gång.

Trumhyran för en kurs bjuder vi på, så du behöver inte ha med dig egen djembe.
Du kan istället provspela hela sortimentet av djembetrummor till salu!

Boende
i Djembe Centers gäststuga med egna lakan (ej wc/bad/kök): 300:-
Plats för tält och husbilar finns på gården utan kostnad.

Åldersgränsen ligger kring 15 år för vuxenkurserna, men det kan även gå bra med yngre deltagare i vissa fall. Ring och fråga om du är osäker!

Anmälan och frågor till lennart.hallstrom@djembe.se eller telefon 070-725 42 63.

Kursavgiften betalas antingen till PG 468 43 86-8 Lennart Hallström eller med Swish till 070-725 42 63 Lennart Hallström, eller kontant till kursledaren under kursen.

Vägbeskrivning till Djembe Center i Åfors.

INFORMATION FÖR DJEMBE JAM (SÖNDAGAR)

Djembe Jam kallas våra öppna söndagkvällar i Huset Bredvid på Glasbruksvägen nr 46, då vi har övningstillfällen med den lokala trumgruppen Åfors Djembe Jam.

Även nya deltagare är välkomna att vara med och spela några enkla rytmer på en ledig djembetrumma under ledning av Lennart Hallström. Begränsat deltagarantal så anmälan kan behövas!

INFORMATION FÖR TRUMDANS (SÖNDAGAR)

TrumDans kallas våra kostnadsfria söndagkvällar i Åfors Folkets Hus på Glasbruksvägen 26, med dans och trumspel tillsammans med dansare och trummare från Åfors med omnejd. Alla åldrar är lika välkomna!

Du kan vara med och dansa precis som du vill till djemberytmerna från Afrika eller inspireras av vår dansare Anja Pots med flera! Du kan även ta med en egen trumma eller provspela några enkla rytmer på en ledig djembetrumma under ledning av Lennart Hallström med flera! Du kan också välja att bara luta dig tillbaka i en biofåtölj och avnjuta det hela!

KURSINFORMATION FÖR INTRODUKTIONER (KORTKURS)

Introduktionskurserna i djembespel är korta kurser för den som aldrig har spelat förut och bara vill prova på. Du lär dig de enkla grunderna för djembespel och en av rytmerna ur den rika djembetraditionen. Inga förkunskaper krävs!

Introduktionskurserna i afrikansk dans till levande trumspel är korta kurser för den som inte har dansat förut och bara vill prova på. Vi värmer först upp och lär oss sedan några steg som vi sätter ihop till en dans och avslutar med lite stretching.

Introduktioner på fredagkvällar är vanligtvis en del av en hel helgkurs och man kan då välja att gå hela Helgkursen eller enbart Introduktionen som en fristående kurs.

KURSINFORMATION FÖR HELGKURSER (EFTERMIDDAG)

Kursen är avsedd för både nybörjare och deltagare som har spelat djembe tidigare.
Du kan välja att vara med i 1,5 timme, 3 timmar eller 4 timmar plus pauser. Det blir då möjligt för både lokala och mer långväga deltagare att vara med.

Hela kursen pågår från kl 12-17 och kostar 450:-
Du kan välja att enbart vara med på Första kursdelen kl 12-13.30 för 200:-
Du kan välja att vara med på Första och Andra kursdelen kl 12-15.30 för 350:-
Den som anmäler sig till hela kursen har företräde till de 10 kursplatserna.

12.00-13.30: I den Första kursdelen går vi igenom de tre grundslagen och använder dem i några av de rytmer som vi spelar under resten av dagen. Jag berättar även lite om den Västafrikanska djembetraditionen.

13.30-14.00: I halvtimmespauserna mellan kursdelarna bjuds på te och pepparkakor eller medhavd förtäring.

14.00-15.30: I den Andra kursdelen fortsätter vi med att spela de rytmer vi har lärt oss och lägger även till några nya. Vi provar även signaler, basrytmer och klockrytmer till djemberytmerna. Jag berättar även lite om dansen i den Västafrikanska djembetraditionen.

16.00-17.00: I den Tredje kursdelen höjer vi tempot i det polyrytmiska spelet och för även in solospel och annat som hör till. Jag berättar även lite mer djupgående om den Västafrikanska djembetraditionen. Vi avslutar med att de som vill får filma en snabb genomgång av alla rytmerna. Du får även notblad till alla rytmerna.


KURSINFORMATION FÖR HELGKURSER (LÖR-SÖN)


Helgkurserna är normalt öppna för alla nivåer. Vi börjar varje kurs med att gå igenom grundslagen innan vi börjar med rytmerna från djembetraditionen. Inga förkunskaper krävs!

Kursen pågår från lördag kl 10 till söndag kl 17 och kostar 1500:-

Lördagens lektionstider: 10-12, 14-17, 18-20. Fritt övningsspel övriga tider.
Söndagens lektionstider: 10-12, 14-17. Fritt övningsspel övriga tiden.

Måltider kan intas på olika sätt och platser. (Se Allmän kursinformation ovan.)

Övernattning till låg kostnad är möjlig på Djembe Center i Åfors eller i närliggnade B&B. (Se Allmän Kursinformation ovan.)


KURSINFORMATION FÖR TERMINSKURSER


Terminskurser är för dig som vill spela ihop med samma deltagare under hela terminen. Varje kurstillfälle bygger vi vidare på föregående och övar in en repertoar av traditionella rytmer. Var och en får spela på den nivå de klarar av. För den avancerade finns även möjlighet att pröva bastrummor, klocka och solospel.


KURSER FÖR BARN/FAMILJER ENDAST PÅ BEGÄRAN


Djembe Center har inte längre några öppna kurser för barn med föräldrar, men arrangerar fortfarande sådana kurser på begäran, när en grupp föräldrar med barn (ca 10 totalt) har kommit överens om ett gemensamt tillfälle.
Kurser för föräldrar med barn i alla åldrar är kortare och lekfullare än övriga kurser. Trummorna blir ett roligt redskap för rytmisk och motorisk utveckling med den västafrikanska djembetraditionen som grund.


KURSINFORMATION FÖR SPECIALKURSERNA

Afrikansk Dans: En danskurs för dig som vill lära dig enkla traditionella västafrikanska danser till ackompanjemang av djembe och bastrummor. Du dansar barfota och kan byta om och duscha antingen hemma eller på kurslokalens övervåning. Danskursen är på nybörjarnivå. Lärare är Aisha Rylander från Senegal (Kalmar) som växt upp med dessa och andra traditionella danser. Trummare är Lennart Hallström med 25 års erfarenhet av att spela till dans.

(OBS! Om deltagarna önskar så kan vi sedan fortsätta att öva på danserna med trumackompanjemang men utan danslärare en gång i veckan till låg kostnad.)

Rytmiska Grunder
: En kurs för dig som verkligen vill få förståelse för och behärska grunderna för alla slagverk - rytm, puls, takt och tempo - med hjälp av djembe. Inga förkunskaper krävs.

Spel i Barngrupp
: En djembekurs för för dig som jobbar med musik i barngrupper. I del 1 får du lära dig grunderna för djembespel och några traditionella rytmer och sånger lämpliga för barn. I del 2 lär du dig trumlekar och ackompanjemang till våra vanliga barnvisor och de sånger du själv brukar sjunga med barnen. Inga förkunskaper krävs för någon av kurserna. Se kursplan!  Läs om kursen!

Spel till Dans
: En kurs för dig som vill lära dig spela djembe eller bastrummor "på riktigt", dvs till traditionell afrikansk dans. Du kan delta på vilken nivå du vill, men du måste ha lärt dig grunderna och några traditionella rytmer innan du kan vara med: Allt från djembekomp till bastrumma/klocka eller signaler och solospel till dansen.
Du kan gå denna kurs hur många gånger du vill på en mer och mer avancerad nivå. En eller flera dansare som vi spelar till är givetvis på plats under kursen!

Solospel
: Kurser i flera delar för dig som har spelat djembe minst ett år eller snabbt lär in nya rytmer. Du lär dig grunderna för solospel på djembe till traditionellt trumackompanjemang. Du kan välja de olika delarna valfri ordning. Del 1 lägger tonvikten på solospelteknik och frasering. Del 2 fokuserar på solospelteknik och solospel med annan underdelning än kompet - 3 mot 4, etc. Del 3 lägger fokus på solospelteknik och anpassning av solospelet till olika typer av komp. Läs om kursen!

REKLAMBLAD FÖR DJEMBE CENTERS KURSER (PDF)

Nedan finns färdiga reklamlappar för de kurser på Djembe Center som är öppna för alla och inte kräver några förkunskaper. Om du klickar på dem så kommer du till motsvarande flygblad i A4-format som PDF för utskrift på skrivare i färg eller sv/v.
Du får gärna skriva ut och sätta upp eller dela ut dessa om du vill tipsa fler att gå den kurs som du själv har tänkt vara med på! Jag har själv alltid med mig dessa flygblad för att kunna göra så på lämpliga ställen. Tar de slut kan jag alltid skriva ut fler från denna hemsida på närmast tillgängliga skrivare!

TRUMKURSDANSKURSTRUM&DANSKURSSPECIALKURS

 

Läs deltagarutvärderingar från kurser på Nybörjarnivå och Fortsättningsnivå.

Läs här om hur viktigt det är att välja en bra djembelärare!

 

 Till Startsidan
 © Lennart Hallström, Djembe Center, Glasbruksvägen 57, 361 94 Eriksmåla.
lennart.hallstrom@djembe.se   ·   070-725 42 63    ·   www.djembe.se
 Skriv ut Sidan